boraink

Boraink elkészítése során három kiemelkedő szempontot igyekszünk szem előtt tartani:


Olaszrizling 


Ahogy Magyarország majdnem minden borvidékén, mi magunk is nagy lelkesedéssel nevelünk olaszrizlinget. A szőlő remekül teljesít a baji szőlőhegyen: biztonsággal, kiváló cukorfokkal érik be. A fajtából származó jellegzetességeket szépen mutatja meg, testes, mégis könnyen érthető és gyorsan megszerethető bor.


Tramini 


Minden borász tudja, hogy a tramini nehéz műfaj. Kényes, a fertőzésekre érzékeny, a rothadásra is hajlamosabb fajta. Nehéz vele bánni a pincében is: hosszú évek tanulással teli tapasztalatai alapján lehet csak megfejteni a titkát. De ha egyszer megfejtettük…! Kevéssé elterjedt a baji szőlőhegyen, ugyanakkor itteni létjogosultságát évről-évre bizonyítja. A közeli Móron és a baji szőlőhegyről is jól látható Pannonhalmán ugyanolyan szépen nevelkedik, mint a Borboléta Pincészet birtokán. Fűszeres bukéja, remek teste, egyedi karaktere alapján emlékezetes bort ad. A 2012-es évnek köszönhető kicsit lágyabb savai behízelgővé teszik, ugyanakkor beltartalmi értékei szép lecsengést adnak.


Ottonel Muskotály 


Az Ottonel Muskotály meglepő otthonossággal él a baji szőlőhegyen: évről évre megbízhatóan beérik. Bár savai olykor lágyabbak, igaz ez 2012-re is, de egészséges, illatos bukéjú gyümölcsöt nevel. A hazánkban mára szélesebb körben elterjedt sárga muskotállyal szemben kicsit üdítőbb, könnyedebb bort ad. Elsődleges és nagyon jellegzetes muskotály illata számos friss gyümölcsöt idéz. Zamatokban gazdag karaktere pedig jól illeszkedik elvárásainkhoz. Feltűnően alkalmas bor arra, hogy további híveket nyerjen meg a minőségi borkultúrának.

 

Portugieser 


A birtokon nem túl nagy mennyiségben található portugieser is, mely egy több mint 50 éves ültetvény gyalogtőkéin érik. Kiváló minőségű terméséből a fajta valamennyi hálás jegyét magban hordozó, jó minőségű asztali bort készítünk. Elsődleges gyümölcsössége, finom tanninja és lekerekedett savai a legjobb minőségű asztali borok közé emelik. Hosszú kvaterkázásra alkalmas, szép „lugasbor”.

 

Baji Házas 


A magyar borászok szomorú szívvel vették tudomásul, hogy a francia „cuvée”, vagy magyarosan küvé kifejezést száműznünk kellett boros címkéinkről, boraink neveiből. Nehéz helyzet ez, hiszen már egy jól ismert, beépült szó helyett kell újakat kitalálnunk. És bár születtek remek megoldások, a kifejezés tartalmának legjobban megfelelő „házasítást” sokan nem tartják elég jó hangzásúnak, a „vegyes” kifejezés pedig kifejezetten dehonesztálónak hangzik. Hát mi levágtuk... A 2009-es évjáratú, jó szerkezetű, a birtok fehérszőlőinek mustjából készült házasítás még mindig kedves meglepetés. Máig egyben lévő savakkal gazdálkodó bor tulajdonképpen a pince tesztje: 2010 óta palackban érlelődik, s számunkra is meglepően jól bírja az idő múlását.

 

Évjáratok

2012-es egy kiváló, ám nehezen kezelhető évjáratként vonul be a borászok nagy borkönyvébe. A hosszú, forró nyár, sőt október végéig meleg ősz egyaránt gondoskodott arról, hogy óriási cukorfokkal érjen be a szőlő. Ennek köszönhetően magasabb alkohollal és elképesztő extrakt tartalmakkal forrtak ki boraink.