Búcsúztassuk hangulatosan a szüreti időszakot!

Must, murci, újbor és óbor kóstolóra hívjuk barátainkat a Borboléta Pincekertbe. Szeretettel várunk mindenkit október 10., és 11-én, szombaton és vasárnap délután. Merüljünk el együtt az ősz ízeiben.

Az ősz legfinomabb ajándékai között mindig ott van a szőlő, a must, a murci és a bor. Telt édességével a must, ami már nem szőlő, sajátos érdességével a murci, ami még nem bor, és az újbor a frissességével, ami már nem murci. Átváltozások kavalkádja, mely ezt az időszakot széppé teszi. 
  
Áldott életük lehet azoknak, akiknek gyermekkorukban megadatott a családi szüretek mozgalmas világa. Nagymamák és dédnagymamák kalácsai, kelttésztái, bográcsokban, üstökben főtt gulyások, és persze a must. Ez az édes, egyedi, máshoz nem hasonlítható ital. Önmagában is finom, csodás ízvilág, de ma már természetesen nem is iható úgy, hogy ne ismertessük legfontosabb élettani hatásait, vagy ne elmélkednénk arról mily pozitív irányba befolyásolja egészségünk alakulását a must fogyasztása. 
  
A borkészítés folyamatában a szüretet követően először mustként, majd murciként találkozunk „folyékony formában” a szőlővel. A két kifejezés nem ugyanazt takarja, hiszen a bor életében két, egymást követő állapotról van.
  
Amikor elérkezik a megfelelő szüreti időpont – tehát amikor a szőlő érettségi foka, ezen belül is a szőlőbogyó cukortartalma eléri a készíteni kívánt borhoz szükséges optimális értékeket –, a szőlő alapanyag készen áll arra, hogy elinduljon a borrá válás útján. Ehhez a leszüretelt szőlőt kipréselik, ebből keletkezik a must.  A must esetében még nem beszélhetünk borról, hiszen ekkor még „csak” – a szőlőbogyó rengeteg egészséges összetevőjének köszönhetően – egy nagy vitaminforrást biztosító ital, amely nem rendelkezik alkoholtartalommal. Ennek köszönhetően gyerekek és alkoholt nem fogyasztó felnőttek is ihatják. A must íze a szőlőbogyó cukortartalmának – főképp a glükóznak és a fruktóznak – köszönhetően különösen édes, hiszen később ezt a cukrot alakítják át az élesztőgombák alkohollá az erjedés során. A mustot nem csak a finom íze miatt érdemes fogyasztani, hanem számos egészségügyi hatása miatt a test és a lélek gyógyszerének is tekintik. A must főleg a szőlő húsának levéből áll, de az előállítás során a héj és a mag vegyületei is belekerülnek az italba. Így a must antioxidáns tartalma rendkívül magas, tartalmaz A-provitamint, valamint B1-, B2- és B6, C- és E-vitaminokat is.
  
A murci tulajdonképpen félig-meddig már bornak tekinthető, ebben az állapotában ugyanis már bőven telített alkohollal, részben kierjedt, azonban az erjedés még nem fejeződött be. Ilyenkor a murci nyers, tejszerű, kissé zavaros, szénsavas – az erjedés során keletkező szén-dioxidtól, meglehetősen édes ízű és a szénsavasságtól csípős érzetű köztes folyadék, amely még nem esett át a teljes tisztítási folyamaton, sok lebegő üledékanyagot tartalmaz. Az újborban a tejszerű zavarosság már eltűnik, leülepedik az üledékanyag, letisztulnak az ízek, az illatok, melyet szépen emel ki a megmaradó szénsavasság. Kárpát-medence szerte a borászok ezen a ponton kóstolják és kóstoltatják először boraikat és döntik el, hogy évtizedes szakmai tudásuk és pincéjük technológiai felkészültségétől függően milyen fejlődési utat szánnak boraiknak. Gyönyörű időszak ez.