Boraink

Boraink elkészítése során három kiemelkedő szempontot igyekszünk szem előtt tartani:

Meg kell őriznünk a helyi adottságok között termő szőlő elsődleges gyümölcsös jegyeit, bukéját, és vissza kell adnunk az e jegyekből kinevelhető legszebb karaktert. Mindezt kézműves igényességgel és a technológiai trükkök nélkülözésével.

Meg kell találnunk az egészen különleges pince biztosította legjobb megoldásokat. A szőlőhegybe harminc méter mélyen benyúló, több mint 120 méteres pince télen-nyáron állandó hőfoka és páratartalma kiváló érlelési lehetőségeket biztosít.

Meg kell keresnünk és fel kell támasztanunk a családi hagyományban éppúgy, mint a szőlőhegyi történetekben megőrzött zamatos és jellegzetes baji bor karakterét.

 

Évjáratok

2018-as egy kiváló, ám nehezen kezelhető évjáratként vonul be a borászok nagy borkönyvébe. A hosszú, forró nyár, sőt október végéig meleg ősz egyaránt gondoskodott arról, hogy óriási cukorfokkal érjen be a szőlő. Ennek köszönhetően magasabb alkohollal és elképesztő extrakt tartalmakkal forrtak ki boraink.

 

 

Baji Házas

A magyar borászok szomorú szívvel vették tudomásul, hogy a francia „cuvée”, vagy magyarosan küvé kifejezést száműznünk kellett boros címkéinkről, boraink neveiből. Nehéz helyzet ez, hiszen már egy jól ismert, beépült szó helyett kell újakat kitalálnunk.

Kékfrankos

A birtok egyetlen kékszőlője mára a Kékfrankos lett. Kiváló minőségű terméséből részben rozé, részben pedig siller bor készül. A fajta valamennyi hálás jegyét magában hordozza elsődleges gyümölcsössége, finom tanninja és lekerekedett savgerince.

Olaszrizling

Ahogy Magyarország majdnem minden borvidékén, mi magunk is nagy lelkesedéssel nevelünk olaszrizlinget. A szőlő remekül teljesít a baji szőlőhegyen: biztonsággal, kiváló cukorfokkal érik be.

Ottonel Muskotály

Az Ottonel Muskotály meglepő otthonossággal él a baji szőlőhegyen: évről évre megbízhatóan beérik. Bár savai olykor lágyabbak, de egészséges, illatos bukéjú gyümölcsöt nevel.

Rozé

Ma már elengedhetetlen elvárás a piac részéről, hogy amennyiben a borászat kékszőlőt nevel, rozé bort is állítson elő. Ennek az elvárásnak természteszetesen örömmel igyekszünk megfelelni. Kékfrankos szőlőnk későbbi szürete a hagyományos könnyed rozéknál kicsit komplexebb bort eredményezett.

Tramini

Minden borász tudja, hogy a tramini nehéz műfaj. Kényes, a fertőzésekre érzékeny, a rothadásra is hajlamosabb fajta. Nehéz vele bánni a pincében is: hosszú évek tanulással teli tapasztalatai alapján lehet csak megfejteni a titkát. De ha egyszer megfejtettük…!