Kékfrankos, meggy, csokoládé

Izgalmas ízutazásra hívunk július első hétvégéjén: kékfrankos borainkat, meggy termésünket és ebből készült lekvárokat, valamint csokoládét kóstolunk.

Időpont: július 4., és 5., szombat és vasárnap délután 15 órától.
Helyszín: Borboléta.

 

A kékfrankos szőlőből készült bor számos formájában, bukéjával, ízvilágával idézi meg mind a meggyet, mind pedig a csokoládét, logikusnak tűnik tehát, hogy összehasonlítsunk bort, gyümölcsöt, lekvárt, desszertet. Különös lehetőség, hogy egyetlen kert termékeként mindegyikkel találkozhatunk. Mielőtt elmerülünk a kóstolásban, mindenképp érdemes ismereteinket elmélyíteni.

 

A kékfrankos hazánk egyik legelterjedtebb kékszőlő fajtája. A magyarországi szőlőtermő területek mintegy 5%-án termesztik, és egyre gyakrabban kerül önállóan palackba. Rozé borként remek savai, sillerként és vörösborként szép tanninjai is megmutatkoznak. Déli borvidékeinken pedig egyre gyakrabban találkozhatunk vele komolyabb testű, remek szerkezetű, érlelésre alkalmas vörösborként. A kékfrankost gyakran kíséri egy cseresznyés-meggyes gyümölcsösség, mely mind illatában, mind ízében felbukkan. Megfelelő türelem, jó évjárat, és a megszokottnál későbbi szüret esetén pedig olyan komplex és bársonyos vörösbor tölthető le belőle, mely a meleg, telt, olykor aszalt meggy ízekkel, meggylekváros karakterrel harmonizál. Nem meglepetés, hogy a tölgyfahordós érlelést is meghálálja, és akár egy csokoládés, konyakmeggyes ízvilágot is megidéz.

 

És ha már ízben, bukéban annyit emlegettük a meggyet, vizsgáljuk meg, miért is vált a Kárpát-medence egyik kedvenc gyümölcsévé. A meggy (Prunus cerasus) vitamin- és ásványi anyag összetétele hasonló a cseresznyééhez, azonban majdnem tízszer annyi A-vitamint és jóval több szerves savat tartalmaz. Gazdag továbbá vitaminokban: A-, B1-, B2-, C-vitaminon túl jelentős ásványi anyagokkal is bír: kalciumot, káliumot, magnéziumot, vasat, cinket és antioxidánsokat is hordoz.

Kedvező élettani hatása több területen is megnyilvánul: hatással van az emésztésre, a keményítő és a fehérje feldolgozását, felszívódását segíti. A meggyben a vitaminok és ásványok elosztása, valamint a nagyfokú savtartalma elősegíti, hogy a C vitamin felszívódjon és a száj betegségeit meggyógyítsa. Serkentőleg hat idegeink működésére. Jótékonyan hat a vérre és ezzel több nagy szerv, így a máj s a vesék munkáját serkenti. A szív működésének serkentése a meggy ásványtartalmának köszönhető. A kalcium, kálium és magnézium együtt dolgoznak a vér megtisztításán, a szívizom megerősítésén és a szabályos szívverés helyreállításán. Ha kúraszerűen fogyasztjuk a meggyet, vértisztító munkájával a vér körforgására is hat, a kapilláris ereket is újra megnyithatja. Kitűnő vízhajtó; ödéma és köszvény estén van szerepe. Növényi ösztrogén tartalma a szervezet megbomlott hormonháztartását segíti helyreállítani.

 

Ennyi egészséginfó után valószínűleg senkinek nem meglepetés, hogy a csokoládé is, mint kóstolásunk harmadik szereplője, azon túl, hogy a 21. század egyik „boldogsághormon” hordozójává vált, szintén csodás élettani hatásokkal segítheti életünket.

Számos kutatás szerint mind a csokoládé, mind a bor élettani hatásai pozitívak. A csokoládé legfőbb alapanyagában, a kakaóban lévő flavonoidok olyan antioxidánsok, amelyek védenek a szabadgyökök támadásai, ezáltal pedig a rák kialakulása ellen. A csokoládé - de csak a magas, legalább 57 százalékos kakaótartalmú - csökkenti a vérnyomást, védi a szív és érrendszert.  Nem mellesleg, teobromintartalmának köszönhetően frissítő, hangulatjavító élelmiszer. Ráadásul egy brit kutatócsoport vizsgálatai szerint a csokoládét és a vörösbort is egyaránt tartalmazó étrenddel akár 76 százalékkal csökkenthető a szív- és érrendszeri betegségek kockázata.

 

Miért öntöttük a kedves olvasóra ezt a hosszas egészséginfó cunamit? Nem másért, hogy bátran feledkezzen el egy délután erejéig minden egészségtudatos kétségéről, engedje el magát, hiszen a kostoló során vigyázunk az egészségére, bátran élvezheti az ízkirándulást.