Nyitott pincék Bajon, augusztus 30-án és 31-én

Szép hagyománnyá válik a Baji Szőlőhegyen, hogy augusztus végén a baji borosgazdák tartanak még egy nyitott pincék napot. Megmutatják boraikat a nyári szezon végén, olykor beszámolnak arról, hogy mi minden fogyott el, és a már érett szőlőfürtök csipegetése mellett merengenek a közelgő szüretről és az új évjáratról. A nyár végi pincéknek olyan sajátos hangulata van, mely nem magyarázható pusztán a napsütés dőlésszögének megváltozásával, a hajnali friss levegővel, vagy az első őszi színek megjelenésével. Bár ezek mind hozzájárulnak e hangulathoz, de mégsem adnak elegendő magyarázatot. Magyarázat helyett bele kell szagolni a levegőbe…

 

Miért jó dolog a nyitott pince? Miért jó helyben kóstolni a borokat? Ennek oly számosságú oka van, hogy szinte érdemes kategóriákba sorolni.

 

Ott vannak eleve a személyek. A birtok gazdái, gondozói, szőlészek, borászok. Nos, ők itt érzik igazából otthon magukat. A szőlőkerttől messzi városok borkóstolói ugyan rendre rendkívül vidám hangulatban érnek véget, de a pakolás, szervezés, adminisztráció bizony sokszor komoly feszengéssel jár. A saját pincéjében a borász nyugodt és oldott hangulatban, sokszor meghitt derűvel fogadja vendégeit. Ismeri a pincéjét, a hordóit, tartájait, palackjait, és sokszor jól ismeri azokat a reakciókat, melyeket a kóstolás során újra és újra megtapasztal.

 

Természetesen a személyek a másik oldalon is kiemelten fontossá válnak: a vendégek. Vendégek, akik természetes kíváncsisággal igyekeznek megfejteni egyes borok titkát. A már ismert borok fejlődési útja épp oly fontos számukra, mint az eddig ismeretlen borok új harmóniái. Segítség lehet számukra a borkultúra megismerésében a hely szelleme, mely árad a földből, a szőlőből, és az éven át tartó áldozatos munka szeretetéből. Különös bája a nyitott pincéknek, hogy új és új ismeretségek születnek, hiszen a látogatók egy nagy közös családként ülik körbe a vendégmarasztaló asztalokat, a pincében pedig olykor régi cimborák találnak újra egymásra.

 

Persze azért a nyitott pince a boroktól a legjobb. Hogy ott vannak. Nem véletlenül idézzük Hamvas Bélát: „A borok általában ott élvezhetők maradéktalanul, ahol termettek. Ez egészen természetes; a gyümölcs is fáról tökéletes, mert a szállítás alatt éppen a legnemesebb és legüdítőbb olajok belőle eltűnnek.” Lehet bármilyen magas szintű a technológiai tudás, a csomagolás, a palackozás szinte tökélyre fejlesztett. A borok akkor is saját termőhelyükön élvezhetők teljes díszükben.

Így már mindannyian jól értjük, miért is kell kilátogatni a Baji Szőlőhegyre a nyitott pincék hétvégéjén.