Traminit kóstolni és…

… és egy újabb ízutazáson részt venni. Fűszeres tramini boraink és egy tramini alapú házasítás kóstolása mellé speciális fűszerekkel készült csokoládét kínálunk. Mindezt július 31-én, és augusztus első hétvégéjén.

Időpont: július 31, augusztus 1, augusztus 2, 15.00 órától.

Helyszín: Borboléta.

Tramini, a kicsit rejtélyes, a kicsit varázslatos fajta, melytől a borászok rendre idegenkednek, sőt olykor félnek is tőle. A borértők és borivók lelkes közönsége pedig újra és újra rácsodálkozik, ha magas minőségű traminival találkozik, és egyúttal gyorsan feledi élményeit, ha nem találja meg benne elvárásait. Magyarországon a nagy fehér fajtákhoz képest marginális szereplő, bár majdnem mindegyik borvidékünkön feltűnik (Tokaj-Hegyalján egyáltalán nem és Alföldön is gyakorlatilag láthatatlan). Azonban a Pannonhalma-Sokoróaljai, Mátraaljai, Egri, Móri és most már a Neszmélyi borvidéken is kiváló tételek kóstolhatók.

 

Mi lehet az oka az óvatosságnak, mellyel a borászok közelítenek a traminihoz? Erre természetesen pontos válasz nem adható, de két tényező biztosan közrejátszik: a tramini szőlőként felettébb igényli a kézimunka alaposságát a szüretig bezárólag, borának fűszeres aromái pedig nehezen illeszthetők a hazai gasztronómiai kínálatba.

 

És vajon mi lehet az oka a rajongásnak, mellyel a borszeretők egy lelkes része újra és újra felkeresi a pincészeteket, hogy elmélyedjenek a kóstolás örömeiben? Biztosan nem lehet erre sem kizárólagos választ megfogalmazni. De a szőlő eredeti bukéját visszaadó borok intenzív illat és ízvilága sokakat megbabonáz. Évjárattól és termőhelytől függően fellelhető benne rózsaillat, kissé muskotályos beütés, fűszerek, esetleg fahéj- és méz, olykor már egzotikusba hajló ízek kísérik.

 

Szóval a tramini egy macerás szőlő, dédelgetni kell, folyamatos és nélkülözhetetlen zöldmunka olykor hasonló a simogatáshoz. Kicsi, szabálytalan alakú fürtökben érik be, vastag, pirosas héja lédús bogyókat ölel körbe, melyek csak rendkívül gondos szüret esetén nem potyognak szomorúan a szőlősorok alá. A szüret utáni pillanatoktól pedig nagy-nagy szigorral kell vigyázni, nehogy az oxidáció kikezdje fűszeres illatát, ízét a mustnak, majd a bornak. A kézműves pincékben a drága technikai eszközök hiányát az odafigyelés technológiája tudja pótolni: a hőmérsékletre, a tisztaságra, a megfelelő gyorsaságra való törekvés a szőlő és must valamennyi értékét át tudja menteni a borba.

 

A baji szőlőhegy dél-nyugati lejtőjén beérő traminiből 2019-ben két egyedi bort is letöltött a Borboléta pincészet. Az agyagos, löszös, olykor mésztartalmú talajnak köszönhetően lágyabb és behízelgő savakkal kóstolható borunk érdekes ízutazásra invitálhatja az érdeklődőket. A traminira épülő házasítás pedig könnyen válhat egy-egy borsor emlékezetes záróakkordjává.

 

Szeretettel várunk mindenkit!